Što je alergija? Što je to alergijska reakcija?

alergijska reakcija

Antigen je svaka tvar koju organizam prepoznaje kao stranu i potencijalno štetnu te protiv koje stvara specifična antitijela. Stvaranje antitijela koristan je obrambeni mehanizam koji nas štiti od štetnih čimbenika okoliša, bakterija i virusa.

U alergijskim bolestima antitijela nazivamo alergenima, najčešće su bjelančevine, ali i različite druge tvari koje potiču stvaranje antitijela, obično klase IgE. Za nastanak alergijske reakcije nije kriv samo određeni alergen, već i sklonost pojedinca koja se često i nasljeđuje.

Naime, ima li jedan od roditelja alergiju, rizik pojave alergije kod djece iznosi oko 50%, a boluju li oba roditelja, taj se rizik povećava i do 75%.

Osim nasljednih čimbenika, važan čimbenik u razvoju alergija je i utjecaj okoline i stila života kao što su dugotrajna izloženost nekom alergenu, prisutnost infekcije ili različiti psihološki utjecaji (stres).

nastanak alergijske reakcije

nastanak alergijske reakcije

Imunološka reakcija nastajanja alergije započinje ulaskom određenog alergena (antigena) u organizam. Nakon njegovog ulaska, prepoznaje ga imuno stanica koja ima ulogu hvatanja alergena. Aktiviranjem biokemijskih reakcija dolazi do stvaranja specifičnih obrambenih molekula (protutijela) – imunoglobulina E (IgE).

Osoba tada postaje senzibilizirana na određeni alergen, ali još uvijek ne pokazuje nikakve vidljive reakcije. Taj period stvaranja preosjetljivosti naziva se senzibilizacija. Do alergijske reakcije dolazi tek nakon ponovnog susreta s alergenom, a odvija se na površini bazofila u krvi ili mastocita razmještenih pod površinom kože (to su bijele krvne stanice koji imaju ulogu obrane organizma od štetnih tvari), u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom sustavu.

Godišnje pojave peludnih alergija - kalendar

Godišnje pojave peludnih alergija – kalendar

Vezanjem imunoglobulina E za površinu mastocita ili bazofila nastaju senzibilizirane stanice koje pomažu u izlučivanju upalnih posrednika – histamina, prostaglandina i leukotriena. Time započinje alergijska reakcija. Ona se može manifestirati odmah ili par sati nakon kontakta s određenim alergenom i pritom uzrokovati pojavu različitih simptoma.

Koji će se simptomi pojaviti, ovisi o načinu ulaska alergena u organizam – preko kože, sluznice, probavnog ili respiratornog (dišnog) sustava. Histamin je bazični amin prisutan u većini tkiva. U velikim se koncentracijama nalazi u plućima i koži, a nešto je manje prisutan u probavnom sustavu. Histamin se stvara i u mastocitima i bazofilima tijekom stvaranja kompleksa alergen – IgE protutijelo.

U imunološkom odgovoru sudjeluje u aktivnom obliku, vezan za specifične receptore. Vazodilatacijskim djelovanjem (širenjem krvnih žila) uzrokuje upalnu reakciju u tkivu što rezultira neugodnim simptomima kao što su svrbež, curenje iz nosa, crvenilo, suzenje očiju i brojnim drugim simptomima alergije.

Alergija je pretjerana imunološka reakcija antigena i antitijela

Alergija je pretjerana imunološka reakcija antigena i antitijela

Otpuštanje histamina može uzrokovati i ozbiljnije posljedice poput kratkoće daha, niskog krvnog tlaka i otekline grla s djelomičnim ili potpunim suženjem dišnih putova.

Histamin je glavni medijator alergijske reakcije, stoga se u liječenju alergija koriste antagonisti receptora histamina, antihistaminici. Blokiranjem receptora, antihistaminici inaktiviraju i sam histamin čime pomažu u prevenciji, ublažavanju ili otklanjanju simptoma alergije.

Alergija se stoga može smatrati neodgovarajućim ili izmijenjenim obrambenim odgovorom organizma na tvari iz okoliša.

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor imunološkog sustava organizma na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivamo antigenima ili alergenima.

Koji su glavni uzroci alergija? Koje tvari uzrokuju alergiju?

Najčešći uzroci alergija, odnosno alergeni su grinja kućne prašine, stanice kućnih životinja (sastojci kože, dlake ili žlijezdane izlučevine), pelud trava, stabala ili korova (cvatnja bilja), hrana (školjke, račići, kikiriki, jaja, mlijeko, soja, kivi npr.), lijekovi, konzervansi, aditivi u hrani i pićima, plijesni, otrovi insekata, sunce, hladnoća, pesticidi, kozmetika, parfemi, detergenti, građevinski materijali.

Navedite najčešće alergijske bolesti?

Alergije dišnog sustava se manifestiraju u obliku kihanja, kašljanja, šmrcanja ili stvaranja većeg sekreta u nosu

Alergije dišnog sustava se manifestiraju u obliku kihanja, kašljanja, šmrcanja ili stvaranja većeg sekreta u nosu

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da alergijske bolesti kao bolesti razvijenog svijeta sve više poprimaju karakteristike pandemija. Zabrinjavajuće se da se alergijske bolesti pojavljuju sve ranije u životu te se smatra da je danas četvrtina populacije (25% stanovnika) alergična na neku određenu tvar.

Učestalost alergija sve je veća, a alergijske reakcije mogu se javiti bilo kada pa tako neke osobe reagiraju odmah kad se sretnu s određenim alergenom, dok se kod nekih nekih reakcije javljaju iznenada, nakon što su godinama bez problema dolazili u kontakt s potencijalnim alergenom.

U alergijske bolesti najčešće se ubrajaju alergijske bolesti dišnog sustava – alergijska hunjavica, astma, alergijski alveolitis, alergijski konjunktivitis (upala očiju), alergijske bolesti kože – urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis, probavne alergijske bolesti, alergijske reakcije na lijekove te anafilaktične reakcije, osobito na preosjetljivost na otrove insekata.

Koji su simptomi alergije?

Alergije na koži se manifestiraju u obliku crvenila i osipa - dermatitis i urtikarija

Alergije na koži se manifestiraju u obliku crvenila i osipa – dermatitis i urtikarija

Simptomi se mogu pojaviti pojedinačno ili zajedno u kombinaciji, vrlo su neugodni te zahtijevaju određeni pravovremeni tretman kako bi se smanjili ili otklonili.

Suzenje očiju, podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi, upala očnih kapaka (konjunktivitis), svrbež očiju, nosa i grla, začepljenost nosa, otežano disanje, oteklina jezika, nepca ili ždrijela, kihanje, kašljanje, škakljanje u grlu, promuklost, kožni osip i crvenilo na koži, svrbež kože, povraćanje, proljev.

 

Tvrtka AGITATOR kao ekskluzivni zastupnik tvrtke Pharmacy Laboratories nudi rješenje u proizvodu ALLERIN tablete kod svih problema alergija; dišnog, kožnog i probavnog sustava, za eliminaciju svih alergijskih simptoma – suzenje očiju, svrbež očiju, nosa, grla i kože, kihanje, kašljanje, otežano disanje i začepljenost nosa, oteklina jezika, nepca, ždrijela, kožni osip i crvenilo, povraćanje i proljev.

Modernom fitoterapijom, zdravo i efikasno bez nuspojava pomoću prirodnog antihistaminika riješimo probleme s alegijom, otklonimo simptome alergijske reakcije.

Prirodno, zdravo i efikasno liječenje alergija - Allerin

Prirodno, zdravo i efikasno liječenje alergija – Allerin

Bez recepta, bez ograničenja uporabe, prirodno i efikasno s jedinstvenom, unikatnom formulom, proizvodom – ALLERIN tablete!

Preventivna i akutna zaštita od alergija!

Allerin je prirodni antihistaminik, sastoji se od ekstrakta biljke Perilla frutescens, kalcija i folne kiseline.

Biljka perila je bogat izvor polifenolnih flavonoida, sadrži aktivnu tvar luteolin i omega 3 masnih kiselina koji djeluju antialergijski.

Dokazano je da aktivna tvar luteolin inhibira stvaranje histamina i drugih medijatora upale, odnosno, tvari koje uzrokuju alergijsku rekaciju te na taj način proizvod ALLERIN otklanja simptome alergijske reakcije.

Kalcij i folna kiselina utječu na smanjenje i eliminaciju alergijske reakcije u gotovo svih tipova alergija.

Način uporabe ALLERINA je jedna tableta dnevno, a akutno kod izražajnijih simptoma moge se koristiti dvije tablete; neograničeno, iznad 12 godine starosti.

 

Javite se s povjerenjem, zatražite savjet, naručite proizvod na broj 012420472, 0912335653 i web: www.agitator.hr

Proizvod je dostupan u svim ljekarnama.