FITOTERAPIJA

Fitoterapija je metoda liječenja, ublažavanja te sprječavanja bolesti i tegoba upotrebom cijelih ljekovitih biljaka ili njihovih dijelova (cvjetova, listova, korijena, itd.) te upotrebom sastojaka (eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata) kao i gotovih pripravaka (čajeva, tinktura, masti, kapsula).

Naziv fitoterapija u znanstvenu je medicinu uveo francuski liječnik Henri Leclerc (1870-1955) umjesto naziva “biljna medicina”, a fitoterapeutske pripravke nazivamo fitoterapeutici.

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Fitoterapija je prvi oblik medicine koji je čovjek poznavao i datira iz vremena prije pisane povijesti. Stoljećima je bio jedini način liječenja i ublažavanja boli, a iskustvenim spoznajama znanje se prenosilo na nove generacije u obliku pučke ili alternativne medicine, odvojene od liječenja klasičnim lijekovima.

Danas mnoge znanstvene discipline kemijski, biodinamički i farmakološki dokazuju opravdanost primjene ljekovitog bilja i pripravaka, pa ponekad i prednost u odnosu na kemijske preparate kod raznih bolesti, tegoba i poremećaja organizma.

Suvremena fitoterapija nije “alternativna medicina”, već dio znanstvene medicine i čini temeljni oblik prevencije i pomoć pri izlječenju raznih poremećaja i bolesti.

Izrada biljnih lijekova

Izrada biljnih lijekova

Prednosti biljnih lijekova:

 • biljke su sastavni dio našeg svijeta o kojem je čovjek, unatoč napretku, i dalje ovisan
 • biljni lijekovi ne stvaraju naviku i ovisnost, jer priroda nikada ne “propisuje” lijekove koji izazivaju ovisnost
 • na prirodni način vraćaju sklad i ravnotežu
 • održavaju organizam vitalnim i spremnim za usklađivanje s dnevnim vanjskim utjecajima
 • posebno su pogodni kao preventiva i kod kroničnih poremećaja djelujući na uzroke poremećaja
 • blagotvorni učinci biljaka i biljnih pripravaka su kumulativni i bez nuspojava

 

Kreiranje modernih biljnih lijekova

Kreiranje modernih biljnih lijekova

 

Djelovanje fitoterapije:

 • kod provođenja fitoterapije treba biti strpljiv jer su djelovanje, a time i rezultati, dugotrajni, odnosno potrebno je malo duže vrijeme za djelovanje u odnosu na kemijske, sintetske lijekove
 • s ljekovitim biljkama ne možemo sve izliječiti, ali s njima unosimo u organizam vrlo vrijedne tvari (eterična ulja, vitamine, prirodne antioksidanse, flavonoide, minerale, enzime, …) te ga jačamo i činimo otpornijim, poboljšavamo metaboličke procese i odstranjujemo štetne tvari iz organizma
 • ljekovito bilje, ukoliko se upotrebljava na ispravan način, gotovo da i nema neželjene učinke, a ako ih i ima tada su oni svedeni na najmanju moguću mjeru
fitoterapija

fitoterapija

Načini korištenja i oblici biljnih lijekova:

 • topli i hladni napitci (“čajevi”)
 • paste
 • kapi (macerati i tinkture)
 • kupke (eterična ulja)
 • ulja i kreme (uljne iscrpine)
 • kapsule (suhi ekstrakti)

Fitoterapija, homeopatija, aromaterapija

Fitoterapija je način liječenja koji potječe još od starog Egipta i prvih pisanih tragova čovjeka. Tisućama godina je korištenje biljaka bio jedini način liječenja, a do novih spoznaja se dolazilo iskustvima koja su se prenosila s generacije na generaciju. Kod fitoterapije koriste se cvjetovi, listovi, kora, korijen i stabljika biljaka, a pripremaju se i čajevi (topli i hladni postupak), tinkture, macerati i ostali biljni preparati. Za izradu fitoterapijskih preparata koriste se ili svježe ili sušene biljke.

Homeopatija pak označava izradu pripravaka od biljnog, ali i životinjskog ili mineralnog podrijetla. Fokus je na holističkom pristupu koji predstavlja kako je čovjek cjelina sa svojim fizičkim, emocionalnim, mentalnim i duhovnim karakteristikama. Simptomi bolesti su prema homeopatiji pozitivne reakcije kojima organizam reagira na svakodnevne nestabilnosti poput stresa i pokušava uspostaviti ravnotežu – homeostazu.

Aromaterapija je zapravo dio fitoterapije jer predstavlja korištenje eteričnih ulja koja se dobivaju iz različitih dijelova biljaka, kao i fitoterapijski pripravci. Eterična ulja najčešće se dobivaju vodenom ili parnom destilacijom, a iako nose naziv ulja, oni su nemasne tvari koje se dobivaju iz biljaka.

 

Biljni pripravci

Neke ljekovite biljke mogu se koristiti odmah nakon branja, za prehranu i/ili liječenje, a od nekih je potrebno napraviti biljne pripravke u tri oblika:

 • infuzi – pripremaju se od mekanih dijelova biljke, odnosno listova i cvjetova. Suhi listovi i cvjetovi se preliju s vrućom vodom, a nakon 20 do 30 minuta napitak je spreman za konzumiranje. Odnos vode i suhih ljekovitih biljaka ovisi o vrsti biljke i problemu koji se tretira.
 • dekokti – priprema se od tvrđih dijelova biljke, odnosno korijena i stabljike. Kuhaju se otprilike 10 do 15 minuta, a zatim se procijede i napitak je spreman za konzumiranje.
 • macerati – biljke koje se potope u vodi ili ulju te se nakon nekog vremena (vodeni macerati do nekoliko sati, a uljni do mjesec dana) procijede i tekući dio je spreman za korištenje.

 

Integralne otopine svježeg bilja (SIPF – Suspensions Intégrales de Plantes Fraîches – integralna suspenzija svježeg bilja) razvijena je tehnologija stabilizacije biljaka u izvornom obliku, a obuhvaća korištenje svježeg ljekovitog bilja, izlaganja biljaka vrlo niskoj temperaturi te očuvanje cjelokupnih komponenti biljaka uključujući enzimatsku funkciju biljne stanice. Takva tehnologija omogućila je dostupnost ljekovitog bilja terapeutima, liječnicima i farmaceutima, u stanju što sličnijem onome koje ima dok raste u zemlji.

Postoje i standardizirani ekstrakti ljekovitih biljaka (EPS – Les Extraits de Plantes fraîches Standardisés) koji se dobivaju liksivijacijom – progresivno iscrpljivanje aktivnih tvari pomoću etanola jer se tako dobije veća koncentracija aktivnih tvari. Oni mogu biti i suhi, a dobivaju se tako da se tinkture ljekovitog bilja prevode preko toplih metalnih površina. Tinktura isparava, a preostaje prah koji se standardizira na određenu količinu aktivne tvari u njemu. Koristi se u obliku kapsula i tableta.

 

 

Javite se s povjerenjem,zatražite savjet, naručite proizvode na broj tel. 012420472, 0912335653 i web: www.agitator.hr

Proizvodi su dostupni u svim ljekarnama.

Distribuiramo po cijeloj Hrvatskoj kod direktne narudžbe.

U direktnoj narudžbi dodatni popust 10% na sve proizvode. (012420472, 0912335653)

 

agitator logo

agitator logo