Što je kosa? Građa kose?

Zdrava i lijepa kosa

Zdrava i lijepa kosa

Nevidljivi dio se sastoji od dva glavna dijela: korijena i folikula.

Korijen vlasi je „usidren“ u kožu, a folikul je završetak korijena (oblika lukovice), vrlo važan za život kose jer je veza s krvotokom odnosno dostavom prijeko potrebnih hranjivih tvari za životni ciklus vlasi, odnosno kose.

Kosa je skup vlasi, dlaka, koje su građene od vidljivog i nevidljivog dijela. Vidljivi dio kose zove se deblo ili stablo vlasi odnosno dlake, građeno je od proteina keratina, lipida (odgovorni za svojstvo elastičnost kose) i pigmenta melanina koji je odgovoran za boju kose.

Vanjski i unutarnji dio kose

Vanjski i unutarnji dio kose

Objasnite životni ciklus vlasi, odnosno kose?

Životni ciklus vlasi, odnosno kose odvija se u tri faze:

  1. Anagena faza je period rasta, kosa je aktivna i raste 2 do 6 godina;
  2. Katagena faza je tranzicijski period, rast prestaje i folikula korijena kose se odvaja od korijena kose, traje 2 do 3 tjedna;
  3. Telogena faza je period mirovanja i ispadanja, traje 3 mjeseca.
Životni ciklus kose

Životni ciklus kose

Na vlasištu se nalazi otprilike 100000 folikula iz kojih tijekom života izraste mnogo vlasi.

Kosa raste brzinom od 0.3- 0.4 mm na dan i uvijek se nalazi u jednoj od tri navedene faze.

Za vrijeme telogene faze dlaka ostaje u folikuli sve dok ne bude istisnuta rastom nove vlasi u anagenoj fazi, no iznenadni, neželjeni događaj za organizam može dovesti do toga da puno veći postotak (broj) dlaka istovremeno uđe u telogenu fazu pa će većina dlaka odjednom otpasti. Ukoliko kosa započne naglo ispadati, u većoj količini, to može biti znak određenog medicinskog (bolesnog) stanja koje zahtjeva poseban tretman.

Ispadanje kose

Ispadanje kose

Zašto kosa ispada? Koji su najčešće dijagnoze, oblici i uzroci ispadanja kose?

Najčešći uzroci, odnosno dijagnoze su TELOGENI EFLUVIJ, ANAGENI EFLUVIJ, ANDROGENETSKA ALOPECIJA I ALOPECIJA AREATA.Naime, za zdravu i lijepu kosu izuzetno je važna prehrana i nutrijenti koje pritom uzimamo, naročito su važne omega 3 masne kiseline, vitamini B6, B12, folna kiselina i cink.Nedostatak nutrijenata poput željeza, cinka, amino kiseline L-lizin i B vitamina također može uzrokovati gubitak kose. U telogenom efluviju dolazi do značajnog svakodnevnog gubitka kose što je vidljivo prilikom pranja ili češljanja, gustoća je smanjena, no ne dolazi do potpune ćelavosti. Dakle, kosa mnogo brže no uobičajeno prelazi iz faze rasta u fazu mirovanja, a zatim vrlo brzo i u telogenu fazu ispadanja.

Prikaz ispadanja kose kod žene i muškarca

Prikaz ispadanja kose kod žene i muškarca

ANDROGENETSKA ALOPECIJA je tzv. muški tip ćelavosti koji gotovo podjednako pogađa i žene, a uzrokovana je kombinacijom genetskih faktora i androgena – steroidnih hormona poput dihidrotestosterona. Kod muškaraca nije od primarnog utjecaja razina hormona već reakcija folikula na njihovu prisutnost. Preosjetljivi folikuli nalaze se na tjemenu i iznad čela pa je taj dio glave podvrgnut ispadanju kose. Kod žena je androgena alopecija povezana i sa sindromom policističnih jajnika.

Muška ćelavost

Muška ćelavost

 

ALOPECIJA AREATA pogađa podjednako muškarce i žene, a uzrok je pogrešna reakcija imuno sustava koji napada vlastite folikule kose. U ovo slučaju dolazi do opadanja kose s određenih manjih površina vlasišta, češće se pojavljuje kod osoba s problemom u radu štitnjače, odnosno kod onih koji imaju povišena antitijela štitnjače (Hashimotov sindrom).

Alopecia areata

Alopecia areata

ANAGENI EFLUVIJ karakterizira nagli gubitak kose koja je u anagenoj fazi (fazi rasta). Tipičan primjer je gubitak kose uslijed kemoterapije i zračenja kod onkoloških pacijenata, oboljelih od karcinoma.

Anageni efluvij

Anageni efluvij

 

Telogeni efluvij mogu uzrokovati i neki lijekovi poput antidepresiva, beta – blokatora (lijekovi za snižavanje visokog krvnog tlaka) i nesteroidni protuupalni lijekovi, ljekovi koji eliminiraju osjet boli (npr. ibuprofen, aspirin).

Telogeni efluvij je stanje koje karakterizira difuzan gubitak kose po cijelom vlasištu. Najčešće je akutno aktiviran nekim događajem, npr. naglom promjenom razine hormona nakon poroda, težim operativnim zahvatom, restriktivnom dijetom (kada se naglo gube hranjive tvari) i naglim gubitkom kilograma, nedostatkom određenih nutrijenata te psihičkim stresom.

Telogeni efluvij

Telogeni efluvij

 

Koji su ostali uzroci ispadanja kose?

Gubitak kose je danas sve češća pojava kod muškaraca i žena. Ispadanje primjećujemo prilikom pranja, feniranja (oblikovanja frizure), češljanja.

Pretjerano šamponiranje, izvlačenje, peglanje i bojanje mogu oštetiti vlasi. Vrućina i kemikalije slabe, oštećuju i lome kosu što može dovesti do pojave ispadanja.

Hipotireoza (nedostatak hormona štitnjače), lupus (autoimuna bolest), anemija (nedostatak željeza), oboljenja kože glave (seboroični dermatitis), psorijaza ili gljivične infekcije koje mogu uzrokovati upalna stanja koja otežavaju normalan rast kose te pretjerana njega kose.

Ispadanje kose prilikom češljanja

Ispadanje kose prilikom češljanja

 

Tvrtka AGITATOR kao ekskluzivni zastupnik njemačke multinacionalne kompanije Biota Laboratories nudi rješenje za problem ispadanja kose!

BIOXSINE šampon 300 ml

BIOXSINE šampon

BIOXSINE šampon

BIOXSINE šampon FORTE 300 ml

BIOXSINE šampon Forte

BIOXSINE šampon Forte

BIOXSINE serum 15×10 ml – bočice

BIOXSINE serum bočice

BIOXSINE serum bočice

BIOXSINE serum FORTE 60 ml – spray

BIOXSINE serum Forte spray

BIOXSINE serum Forte spray

 

BIOXSINE PROIZVODI zaustavljaju ispadanje kose, stimuliraju rast nove kose!

Za žene i muškarce s poblemom ispadanja kose!

Moderna fitoterapija – proizvodi na bazi ljekovitog bilja (kamilica, kopriva, stolisnik, preslica i rogač) sadrže sve hranjive tvari potrebne za rast kose (vitamine, minerale, nezasićene masne kiseline, beta sitosterol i ostale) u patentiranoj i jedinstvenoj formuli BioComplex B11 u obliku šampona i seruma, proizvodi zaustavljaju ispadanje kose, stimuliraju rast nove kose i stvaraju kosu veće čvrstoće, gustoće i volumena.

Zdrava i lijepa kosa

Zdrava i lijepa kosa

Učinkovitost je dokazana kliničkim studijama.

Terapija šamponom i serumom je terapija s prirodnim inhibitorom 5 alfa reduktaze koja suzbija stvaranje neželjenog hormona (DHT – dihitrotestosterona) štetnog za folikule korijena kose.

Ovom terapijom povećava se omjer anageno- telogene faze, ubrzava cirkulacija krvi u folikulima kose, poboljšava opskrba hranjivih tvari u korijenu kose što utječe vrlo brzo na oporavak i rast nove kose.

BIOXSINE ŠAMPON u dva oblika za umjereno i jače ispadanje kose.

BIOXSINE SERUM u dva oblika, u tekućem (u bočicama) i u spreju.

Zdrava i lijepa kosa

Zdrava i lijepa kosa

Kombiniranom uporabom šampona i seruma dolazi se do bržeg i boljeg rezultata zaustavljanja i rasta nove kose.

Javite se s povjerenjem,zatražite savjet, naručite proizvode na broj tel. 012420472, 0912335653 i web: www.agitator.hr

Proizvodi su dostupni u svim ljekarnama.

Distribuiramo po cijeloj Hrvatskoj kod direktne narudžbe.

U direktnoj narudžbi dodatni popust 10% na sve proizvode. (012420472, 0912335653)

agitator logo

agitator logo